Razzi Armansur

Gembar-Gembur Mitos Kerjaya Doktor vs Realiti Di Sebaliknya (Bukan Dr. Ayam)

Jadi, anda mahu menjadi seorang doktor. Anda membayangkan diri anda menghabiskan berjam-jam bercakap, meneliti, dan akhirnya menyembuhkan pesakit anda. Atau mungkin anda melihat diri anda melambai tongkat ajaib, memutus mantra kepada pesakit-pesakit anda untuk melegakan penyakit dan akhirnya, mengangkat keluarga anda keluar daripada daripada kelompok kemiskinan.

Membesar di komuniti Asia, kita sering terkeliru dengan konsep perkerjaan seorang doktor, bahawa profesion mulia doktor adalah penjelasan-sendiri – “kehidupan yang indah, duit sentiasa banyak dan masa depan yang menakjubkan”.

Walau bagaimanapun, realitinya adalah jauh berbeza daripada persepsi ini, walaupun hasrat untuk menjadi seorang doktor ini tersangatlah murni dan sepatutnya dipandang tinggi masyarakat!

Jika anda cenderung ke bidang perubatan kerana (1) jika anda semua A di dalam SPM (2) untuk membantu ibu bapa anda (3) kewangan dan kedudukan atau (4) tergesa-gesa, di sini adalah panggilan untuk bangun pada realiti sebenar disebalik kerjaya seorang doktor.

1. Anda akan mempunyai masa depan yang terjamin dan cerah.
“Jadilah seorang doktor dan sepanjang hidup anda akan senang lenang”.

Jika anda menerima pandangan ini daripada ibu bapa anda, sudah masanya untuk anda fikirkan kebenaran fakta tersebut sekali lagi. Mungkin ada betulnya akan apa yang dikatakan ibubapa anda tapi itu satu ketika dahulu (generasi ibu bapa anda 20 tahun yang lalu) di mana hanya terdapat tiga buah sekolah perubatan di seluruh negara yang menghasil kira-kira 400 doktor setahun.

Realiti hari ini
Hari ini, terdapat 32 sekolah perubatan di negara ini yang secara konsisten melahirkan kira-kira 5,000 graduan setahun, satu angka yang hanya akan meningkat dengan saban tahun. Jadi apakah yang akan berlaku? Akan terdapat lebih ramai graduan daripada jawatan yang ada di KKM, anda mungkin terpaksa menunggu dalam talian untuk menjamin tempat dalam perkhidmatan kerajaan, dan jangan terkejut jika anda dihantar ke kawasan luar bandar untuk berkhidmat (harus diingat bahawa apa-apa rayuan tidak akan dilayan.)

2. Anda akan cepat senang dan kaya macam Dr. Strange
“Doktor selalunya akan mempunyai kereta mewah dan rumah mewah”.

Seperti yang dinyatakan di atas, tidak ada jaminan kerja lagi dalam bidang perubatan. Pada masa ini, anda tidak perlu terkejut dengan hakikat bahawa gaji houseman yang set off pada kira-kira RM4,000 sebulan dan akan memanggil selama tujuh tahun lagi perkhidmatan sebagai pegawai perubatan sebelum seseorang boleh tunai di cek gaji RM6, 000 sebulan.

Realiti hari ini
“Kejap, tapi gaji doktor pakar sekurang-kurangnya RM10,000 sebulan”.

Ya, memang betul, dan ia juga mengambil mereka sekurang-kurangnya 10 tahun untuk capai tahap gaji tersebut. Anda patut mempertimbangkan juga kos pengajian tinggi bidang ini (mampu mencecah 300 000 ribu). Mungkin kerjaya ini bukan lombong emas seperti yang disangka-sangka, apa yang penting adalah keikhlasan dalam menggalas tanggungjawab seorang doktor dan itu yang menjadi profession ini sangat mulia di mata masyarakat.

3. Anda boleh menjalankan amalan perubatan di negara asing
“Kalau saya tidak boleh menjalankan amalan perubatan di Malaysia, saya masih mempunyai pilihan untuk bekerja di negara-negara lain”.

Jadi, anda boleh berfikir untuk diri sendiri: Jika terdapat limpahan graduan doktor di negara ini, seseorang graduan perubatan boleh ke luar negara untuk mendapat kerja. Atau mungkin, anda juga yang menyangka bahawa konsep ijazah perubatan anda adalah kad hijau untuk berhijrah ke negara orang.

Realiti hari ini
Ini adalah gambaran yang kurang tepat. Bertentangan dengan kepercayaan popular, perubatan adalah bidang yang sangat pelik dan tidak boleh dikategorikan sebelah menyebelah dengan mana-mana profesion yang lain. Jika anda berniat untuk menjadi seorang doktor negara-negara lain, ijazah anda akan perlu diiktiraf terlebih dahulu oleh Majlis Perubatan negara tersebit. Sekiranya anda gagal untuk mendapatkan akreditasi untuk ijazah perubatan anda, anda tidak akan dapat bekerja di negara itu khusus kecuali anda lulus peperiksaan kelayakan yang ditetapkan negara tersebut.

4. Membuka klinik swasta sendiri dengan mudah
“Kalau macam tu, saya jadi bos dan buka klinik swasta sendiri, senang.”

Memang tidak dapat dinafikan, membuka klinik swasta pernah menjadi perniagaan yang menguntungkan bagi doktor, tetapi semasa tahun 70-an sehingga lewat tahun 90-an dululah. Persaingan tidak begitu sengit seperti hari ini dan kurang peraturan. Ketika itu, klinik swasta telah dibenarkan menjual ubat-ubat walaupun klinik tersebut tidak mempunyai seorang ahli farmasi dan jururawat terlatih.

Realiti hari ini
Memiliki sekadar MBBS (Sarjana Muda Perubatan / Pembedahan) tidak lagi menjadi utama untuk graduan perubatan membuka klinik swasta idaman mereka. Hari-hari ini, Malaysia sedang bergerak ke arah trend di mana pesakit menuntut doktor-doktor klinik swasta mempunyai pengiktirafan doktor pakar. Apa pendapat graduan perubatan? 10 tahun untuk melengkapkan Master dalam bidang ini sejurus tamat pengajian anda (dengan syarat anda lulus semua peperiksaan anda dalam satu pukulan), jika anda bercadang untuk bergelar sebagai pakar.

4. Membuka klinik swasta sendiri dengan mudah
“Berkerja sebagai seorang doktor boleh pencen seawal umur 40 tahun, hidup mewah selama-lamanya.”

Hari ini, jarang kita mendengar doktor bersara pada usia muda. Malah, satu-satunya doktor yang “bersara muda” adalah mereka yang berhenti untuk menceburi bidang perniagaan atau profesion lain.

Realiti hari ini
Anda mungkin mendengar doktor yang terpaksa berkerja sehingga 14 jam sehari! Kebanyakan doktor akan terpaksa bekerja untuk sebahagian besar daripada kehidupan mereka. Sebagai seorang doktor di sebuah klinik swasta juga tidak kurangnya: anda adalah aset tunggal kepada perniagaan anda. Macam mekanik kedai motor, anda mungkin terpaksa berkerja keras untuk menjayakan perniagaan anda.

Lagipun, kerjaya seorang doktor menuntut seseorang memikirkan kompleks kepentingan, komitmen, cita-cita, praktikal (kestabilan kewangan dan gaya hidup), kemanusiaan, dan kesabaran yang tinggi . Jadi sebelum membuat keputusan untuk menyambung dalam bidang ini, berfikir dengan teliti lagi dan lagi.

Sumber: https://madeinuitm.com/5-mitos-mengenai-kerjaya-seorang-doktor-yang-sering-digembar-gemburkan/

Razzi Armansur

Razzi Armansur

Once a writer always a writer.